Waarom een doula

Nieuw leven begint met vertrouwen

- ondersteuning  tijdens de zwangerschap, geboorte en babytijd -

HypnoBirthing® & Doula

HypnoBirthing & Doula Veerle Peeters Nieuw leven begint met vertrouwen


Waarom een doula?

Bevallen door de tijd heen...


In een terugblik op de geschiedenis blijkt dat een vrouw in arbeid veelal omringd werd door gezelschap. Vroeger, wanneer arbeid en geboorte nog thuis plaats vonden, werd het hele gebeuren begeleid door een vroedvrouw en andere ervaren vrouwen. Vanaf het moment dat arbeid en geboorte plaatsvond in een ziekenhuisomgeving werden deze ervaren vrouwen in een hoekje geschoven en vergeten. De vrouw in arbeid werd alleen nog maar gesteund door haar partner. De persoonlijke warmte en individuele continu begeleiding werd steeds meer verdrongen en was eerder uitzondering dan regel. Aanstaande moeders hadden echter wel het gevoel iemand nodig te hebben om hen te begeleiden tijdens de arbeid en geboorte. Wanneer familieleden of vrienden zich niet aangesproken voelden, ging men op zoek naar een 'doula'.


De meeste partners zijn tegenwoordig meestal wel bij de geboorte aanwezig en de ouders ‘bevallen samen’, maar de individuele en warme ondersteuning die vroeger zo normaal was, krijgt de moeder vaak niet meer. Als een vrouw ervoor kiest om thuis te bevallen, zijn zij en haar partner doorgaans wel verzekerd van de persoonlijke aandacht van de vroedvrouw.

Tijdens de zwangerschap...


Tijdens de zwangerschap fantaseren veel ouders over hoe de geboorte zal verlopen. Ze hebben bepaalde wensen, maar ook de nodige angsten en zorgen. Aan de ene kant willen ze het graag alleen doen, met hun partner als steun en toeverlaat, zonder gedoe en medische ingrepen om daarna in alle rust genieten van hun baby. Aan de andere kant maken ze zich zorgen over omgaan met pijn, het verlies aan controle als het niet volgens het boekje gaat, mogelijke problemen met de baby of speciale omstandigheden.


De doula helpt je om je angsten aan de kant te zetten en je zorgen bespreekbaar te maken, om je te informeren over al je opties, om je zelfvertrouwen te vergroten zodat je voor jezelf en je baby kan opkomen, om je wensen op papier te zetten en om je optimaal voor te bereiden op wat je mag verwachten bij de geboorte van je baby.


Bij de geboorte...


Doula Veerle Peeters

Omwille van de enorme impact die een geboorte kan hebben op een moeder en haar partner, is continu emotionele steun en hulp tijdens de geboorte nodig.


Uiteraard hebben beide partners veel steun van elkaar. Maar door de emotionele band die een paar heeft, is het voor de partner dikwijls moeilijk om constant objectief en rustig te blijven. De angst en pijn die je bij de moeder kan zien, is voor een partner soms moeilijk te plaatsen en vaak is de enige vraag die dan opkomt: ‘Komt alles wel goed?’

Een vrouw die zich zorgen maakt om haar geliefde, zal zich anders gaan gedragen en zich minder snel overgeven aan de golvingen in haar lichaam. De aanwezigheid van de doula werkt niet alleen geruststellend voor de moeder maar dus ook voor haar partner. De partner krijgt de kans om mee te doen met de geboorte op een manier dat het prettig aanvoelt. Zo kan iedereen genieten van het wonder van de geboorte van zijn/haar kind.


Waarom kiezen voor een  doula ?

Kiezen voor een doula, is kiezen voor iemand die je tijdens de zwangerschap leert kennen, een  vertouwensband mee opbouwt en  het geeft je de zekerheid dat tijdens de geboorte  je de steun krijgt van iemand  die

 • je voorkeuren kent, 
 • mee wil opkomen voor wat jij/jullie willen,
 • je kan helpen met omgaan bij alles wat je voelt, zowel lichamelijk als psychisch,
 • wel wat truucjes kent om het natuurlijke proces van de lichaam te ondersteunen,
 • jouw het vertrouwen geeft zodat jij in alle rust je kindje kan baren.


Nog niet overtuigd?  Lees hier onder wat de wetenschap vertelt over het 'doula-effect'

' If a doula were a drug,

it would be unethical not to use is'


John H. Kennell MD

Wetenschappelijk onderzoek naar het 'doula-effect'


Meerdere wetenschappelijke studies bewijzen dat continu ondersteuning  tijdens de geboorte een wereld van verschil kan maken.

Vrouwen die zich laten omringen door een doula ervaren verschillende positieve effecten, niet alleen voor de moeder zelf maar ook voor haar kind:

 • de kans op een spontane vaginale bevalling is groter
 • verminderde kans op keizersnede
 • minder nood aan medische pijnstilling
 • minder complicaties tijdens de geboorte
 • betere apgar-score bij de baby
 • een beter gevoel bij de geboorte van hun kindje, zowel door moeder als haar partner.


Bovendien is het grootste effect het grootst wanneer de doula geen onderdeel is van het sociale netwerk van de moeder en geen deel uitmaakt van het medische team.Copyright Veerle Peeters ©2020 All Rights Reserved - Privacy Policy

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Accepteren