De HypnoBirthing geboorte van Raquel
HypnoBirthing® Geboorteverhaal - badbevalling

De  HypnoBirthing® geboorte van Raquel.


Op donderdag 17 december 2020 om 00u30 zijn mijn vliezen geopend na 38+6 weken zwangerschap. Ik werd wakker en voelde dat mijn ondergoed nat was, toen ik recht stond om te kijken wat er aan de hand was, sijpelde het vruchtwater langs mijn benen op de grond.


Op dat moment voelde ik de adrenaline door mijn lijf stromen en heb ik snel mijn partner wakker gemaakt. Het is dan eindelijk zo ver. Het moment waar we 9 maanden naar toe leefden en waarbij ik alle mogelijke scenario’s over had gedroomd. We hebben dan meteen naar de vroedvrouw gebeld en omdat er nog geen golvingen waren, gaf ze het advies om nog even onze nachtrust te nemen. Geen probleem voor mijn partner, maar ik was veel te enthousiast en heb de slaap niet meer echt kunnen vatten. Ze zeggen altijd dat men de zwaartekracht zijn werk moet laten doen, dus heb ik maar wat kleine huishoudelijke taken gedaan met wat leuke muziek op de achtergrond.


Toen de vroedvrouw om 9u30 langs kwam, waren er nog steeds geen golvingen. Geen probleem, we hebben nog tijd genoeg en kunnen nog van alles proberen om de golvingen op te wekken. Dus de vroedvrouw masseerde mijn voeten en palpeerde enkele plaatsen zodat de baarmoeder werd geactiveerd. Ik begon met frambozenbladdruppels te drinken en hebben dan ineens ook maar een grote wandeling in de buurt gemaakt. We konden gelukkig snel bij een acupuncturist terecht en hierna begonnen de golvingen zachtjes op gang te komen. Ik dacht altijd dat je bij een thuisbevalling gewoon fijn thuis kon blijven, maar het leek alsof we heel Limburg nog hadden afgereisd die dag.


Terug thuis nog een warm bad genomen en eindelijk begonnen de golvingen elkaar sneller op te volgen. Nadien nog wat rondgewandeld in huis en op de fitnessbal gezeten. Maar toen begon ik me moe te voelen en dacht ik even te gaan rusten. Hierna vielen mijn golvingen terug volledig stil. Geprobeerd om in een warm bad te gaan liggen, zodat de golvingen terug op gang zouden komen maar ze bleven jammer genoeg weg. Omdat ik wist dat ik vooral rustig moest blijven en ik voelde dat ik meer en meer gespannen geraakte, hebben we de vroedvrouw opnieuw gebeld en gevraagd of ze even kon langskomen. Ik dacht dat ik mijn rust terug kon vinden als ik wist of ik al opening had.


Om 18u was de vroedvrouw er en heeft ze me eerst even proberen gerust te stellen. Na een inwendig onderzoek bleek dat ik 4 cm opening had. Ze heeft tijdens enkele golvingen inwendig even mee geholpen om de baarmoeder te activeren. Hierna begonnen de golvingen elkaar snel op te volgen en werden ze snel intenser. Ik voelde dat ik de golvingen het beste liggend op mijn zij kon opvangen en dit heb ik toen ook gedaan. Terwijl masseerde de vroedvrouw mijn voeten opnieuw.


Om 19 uur kwam mijn moeder met mijn dochter thuis om haar in badje te doen en in bedje te leggen. Mijn dochter is me nog een kus en knuffel komen geven en ze zijn toen naar boven vertrokken. Niet veel later voelde ik bij iedere golving een enorme druk. Ik gaf aan de vroedvrouw aan dat mijn lichaam wou mee duwen en hieraan mocht ik toegeven. Om 19u40 is mijn tweede dochtertje geboren. Ik wou heel graag in bad bevallen, maar ben uiteindelijk op de zetel in zijligging bevallen. De kracht en fierheid die ik nadien voelde was enorm.

' Whenever and wherever you intend to give birth, your experience will impact your emotions, your mind , your body and your spirit for the rest of your life'


Ina May Gaskin