Papa van Alina vertelt
geboorteverhaal - doula - ziekenhuisbevalling - waterbevalling

Papa van Alina vertelt...


Tijdens een babybeurs hebben we kennisgemaakt met doula Veerle. Aangezien we met heel wat vragen zaten in verband met de bevalling, wilde we eens spreken met een ervaringsdeskundige. Zoals zo vele jonge ouders-in-spe hadden we tal van vragen, waarvan de grootste vraag: "Kunnen we dit wel aan?". Je weet dat er zoveel mensen je al zijn voorgegaan, maar toch zit iedereen wel met twijfels. Daarom vertelden we ons verhaal aan Veerle en ze beantwoordde geduldig onze vragen. Het klikte meteen en onderweg naar huis hebben we verder gepraat over ons grote moment en of we daar bijkomende hulp zouden wensen.


Voor sommige mensen lijkt het of dit een overbodige luxe is, maar zo dachten (en denken) wij er absoluut niet over. Mijn eerste gedacht was: 'we kunnen dat wel alleen, daar hebben we niemand extra voor nodig...'. Maar door erover te praten merkte ik dat het voor mijn vrouw en mezelf extra vertrouwen zou bezorgen. Uiteindelijk is de geboorte van je kind toch een van de meest unieke gebeurtenissen! Je wil dan ook dat alles optimaal verloopt en dat je achteraf geen spijt hebt van dingen die je anders had willen doen.


We hebben vervolgens een afspraak gemaakt met Veerle om mekaar beter te leren kennen en om onze verwachtingen kenbaar te maken. Ze vertelt ons dat het belangrijk is dat het klikt met de doula die we kiezen, maar aangezien we meteen een goede band hebben, was onze keuze al snel gemaakt.


Als de grote dag uiteindelijk aanbreekt, geven we Veerle ('s ochtends vroeg) een seintje en ze komt zo snel mogelijk ter plaatse. Ze helpt met enkele relaxatietechnieken en stelt ons beiden gerust wanneer dit nodig is. Ook als man is het een enorme meerwaarde om iemand continu bij je te hebben. De vroedvrouw van het ziekenhuis heeft immers nog andere gelijktijdige bevallingen gaande. Als papa in spé weet je zelf helemaal niets van bevallen en dan is het prettig om iemand naast je te hebben die je een teken van vertrouwen geeft wanneer je zelf niet weet wat je vrouw precies doormaakt. Zo kun je samen de juiste beslissingen nemen en ervoor zorgen dat de bevalling zo natuurlijk mogelijk verloopt.


Geloof me: je kan zo goed mogelijk voorbereid zijn, maar in stresssituaties ga je dingen vergeten. Doordat Veerle continu aanwezig is, voelen we ons meer op ons gemak en kunnen we ons focussen op het belangrijkste moment van ons leven. Dat gevoel van vertrouwen is zó veel waard en heeft ons de hele weg zo sterk geholpen.


Uiteindelijk hebben we een spontane bevalling onder water gehad, waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met onze wensen. Ik kan me absoluut niet voorstellen dat deze ervaring even vlot en onvergetelijk zou geweest zijn zonder onze doula.' Whenever and wherever you intend to give birth, your experience will impact your emotions, your mind , your body and your spirit for the rest of your life'


Ina May Gaskin