Mama van Liyana vertelt
Geboorteverhaal - doula - ziekenhuisbevalling

Mama van Liyana vertelt


Toen ik 4 maanden zwanger was nam ik contact op met Veerle. Op dat moment verbleef ik met mijn partner in het buitenland maar ik zou naar Belgie komen om te bevallen. Wegens omstandigheden kon mijn partner niet meekomen en stond ik er alleen voor. Naast de schrik voor het onbekende van de bevalling, vond ik toch deze gedachten nog eens zo beangstigend.


Op 28 weken ben ik naar Belgie gekomen en heb ik met Veerle voor de eerste keer afgesproken. Ze heeft me toen meteen kunnen geruststellen en tal van informatie gegeven i.v.m. de bevalling. Het klikte meteen en het idee dat ik haar altijd kon contacteren en niet alleen zou zijn bij de bevalling was een hele geruststelling. Daarna hebben we elkaar nog verschillende keren gezien om elkaar beter te leren kennen en om mijn wensen rondom de bevalling te bespreken.


In de week dat ik uitgerekend was had Veerle een paar dagen vakantie gepland maar ze had ervoor gezorgd dat er een andere doula beschikbaar was tijdens haar afwezigheid zodat ik niet ongerust moest zijn. Toch hoopte ik dat alles rustig zou blijven tot dat Veerle terug was. Dit was gelukkig ook zo.


Meteen na haar terugkeer nam ze contact met me op om te kijken hoe de afgelopen dagen geweest waren. Mijn uitgerekende datum was ondertussen al verstreken maar Veerle was er om mij kalm te houden, ze gaf me ook wat tips om de bevalling eventueel toch nog spontaan op gang te brengen.


Een paar dagen later was het zover. Het rommelde al even maar vandaag was het toch anders. Zoals ze mij aangeraden had ben ik zolang ik kon doorgegaan met mijn dagelijkse bezigheden. Tegen de avond werd het lastiger en heb ik Veerle even laten weten dat het waarschijnlijk voor deze nacht zou zijn.


Een paar uur later heb ik haar opgebeld, ondanks dat ze al sliep stond ze zeer snel voor mijn deur om samen naar het ziekenhuis te gaan. Om 2 uur kwamen we aan in het ziekenhuis en om 5h32 werd Liyana geboren.


In het ziekenhuis zorgde ze voor een aangename, rustige sfeer en door bepaalde technieken die ze gebruikte kon ik me beter ontspannen waardoor alles vlot verliep. Ze heeft er ook voor gezorgd dat het verliep zoals ik gewenst had. Zo heb ik mijn dochtertje na de geboorte lang bij mij kunnen houden en haar zelf haar weg laten zoeken om voor het eerst te drinken.


Door na de bevalling nog wat na te praten heb ik dingen die me ontgaan zijn terug kunnen ophalen. Het geboorteverhaal dat ze geschreven had en de foto's zorgen ook voor een mooie herinnering. Op deze manier kon mijn partner achteraf ook 'ervaren' hoe de bevalling voor mij geweest was. Als ik er aan terug denk ben ik nog ontroerd.


Veerle heeft me echt gesteund, zowel tijdens mijn zwangerschap, bij de bevalling als erna. Ik ben heel blij dat ze bij mijn bevalling aanwezig was en ik kan haar niet genoeg bedanken voor alles wat zo gedaan heeft voor mij!! Ze heeft er voor gezorgd dat ik naar mijn bevalling kan terugkijken als een unieke en aangename ervaring. Ik raad ook iedereen aan om Veerle als doula bij te bevalling te nemen!!


Veerle echt heeeel heeeel erg bedankt voor alles!!!!

' Whenever and wherever you intend to give birth, your experience will impact your emotions, your mind , your body and your spirit for the rest of your life'


Ina May Gaskin