Mama van Seamus vertelt
Geboorteverhaal - doula - ziekenhuisbevalling

Mama van Seamus vertelt


We namen contact op met Veerle toen ik 12 weken zwanger was. Jonas en ik waren al nerveus aan het worden voor de bevalling, omdat Jonas helemaal niet goed tegen ziekenhuis situatie kan. Veerle is verschillende keren langs gekomen bij ons thuis om uitleg te geven en ons gerust te stellen. Het was heel fijn om van alles over borstvoeding te leren van haar, want ook al is borstvoeding misschien wel heel natuurlijk, het is niet iets dat je instinctief meteen 'kunt'. Tijdens mijn zwangerschap kon ik altijd via e-mail en sms terecht bij Veerle als ik twijfels had. Echt super fijn. Zeker omdat wij de eersten in onze vriendenkring zijn die een kindje kregen en we dus echt moesten zoeken achter betrouwbare informatie.


Het was echt super om Veerle bij ons te hebben tijdens de bevalling zelf! Ik denk niet dat we het overleefd hadden zonder haar! Veerle wist altijd precies wat ik nodig had zonder dat ik er achter moest vragen. Ze deed gewoon alles precies op het juiste moment. (zoals foto's nemen! Ik had nooit verwacht dat ik het jammer zou vinden dat we dat zelf niet gedaan hadden, maar gelukkig had Veerle een paar mooie foto's genomen van Jonas die mij masseert tijdens een wee bijvoorbeeld) Naar het einde toe raakte ik compleet in de war met mijn ademhaling, maar Veerle had het door en kwam langs mij staan om mee te ademen zodat ik niet zou beginnen hyperventileren. Godzijdank! Ze kon zich bezig houden met zulke dingen, zodat Jonas zich op mij kon focussen. Daardoor heeft hij niks gezien waar hij onwel van kon worden en heeft hij heel de bevalling meegedaan! Dat was iets waar iedereen tot op vandaag verstelt van staat. Door een medische aandoening was het voor mij geen optie om een epidurale te krijgen, en op voorhand zei Veerle mij: “Ashley, als je denkt dat je dood gaat gaan dan is het bijna voorbij”, en ze had gelijk. Op een gegeven moment dacht ik echt dat het voorbij was met mij, maar 1 perswee later was onze flinke zoon al geboren en was het allemaal achter de rug. En ook dat moment, de eerste keer dat we onze Seamus in onze armen sloten heeft Veerle vast kunnen leggen.


Ik kan niet genoeg beschrijven hoe dankbaar we zijn dat Veerle er voor ons was, ik raad het ook iedereen die ik ken aan! Veerle is zo een gezellig mens, het klikte meteen en van het begin was het voor ons duidelijk dat zij ons los van het medische kon helpen. Een weekje na de bevalling is Veerle nog langs gekomen om eens na te praten en ze had een heel grappig en fijn bevallingsverslag geschreven. Dat vind ik nog een van de leukste dingen, want tijdens de bevalling ben ik naar het einde toe in een soort trance gegaan waardoor er delen gewoon een zwart gat zijn. Na het lezen van dat verslagje kwam het allemaal terug en natuurlijk hebben we ook voor altijd een aandenken! 


' Whenever and wherever you intend to give birth, your experience will impact your emotions, your mind , your body and your spirit for the rest of your life'


Ina May Gaskin