Mama van Tine vertelt
Geboorteverhaal - doula - keizersnede

Mama van Tine vertelt


Voor mijn zwangerschap had ik gekozen voor de klassieke opvolging bij de gynaecoloog en huisarts. Op zich zeker prima, maar dit is vooral een medische begeleiding. Op 30 weken zwangerschap voelde ik me niet voldoende geïnformeerd of voorbereid op de bevalling en de komst van de baby. Ook al was ik 30 weken zwanger, over mijn bevalling was nog niet gesproken. Naast veel vragen kwam ook de schrik voor het ongekende naar voor toen het einde van mijn zwangerschap naderde. In deze periode leerde ik Veerle kennen. Ze werkt als doula en staat klaar voor al je vragen over zwangerschap en bevallen. Daarnaast begeleidt ze je tijdens je bevalling, als en zoals je dit wilt. Wij zagen dit meteen zitten. Zodra we wisten dat Veerle bij de bevalling zou zijn, kregen we een geruster gevoel. Ik wist dat ik met raad en daad bijgestaan zou worden door iemand waar ik zelf een 'klik' mee had en die erg veel weet van zo natuurlijk mogelijk bevallen. Ook de druk op mijn partner om mij goed bij te staan werd minder.


Achteraf zijn we 200% tevreden van onze keuze om met een doula te werken. Door de informatie die ik kreeg, wist ik dat mijn weeën begonnen waren, ook al gaf de monitor ze nog niet voldoende aan. Het was ook door de informatie van de doula dat ik wist dat ik best even kon gaan liggen toen ik plots een stroom van vruchtwater verloor.


Tijdens mijn arbeid besprak ik met Veerle wat ik voelde. Zo kwamen we samen tot de conclusie dat mijn bevalling veel sneller ging dan gemiddeld en werden de juiste stappen gezet. Ik moest immers via een keizersnede bevallen en mocht niet te ver in arbeid gaan. Gezien de nacht- en weekenddienst zou de gynaecoloog van wacht pas gebeld worden als ik te ver in arbeid zou gaan, anders werd de keizersnede uitgesteld tot de volgende ochtend. Helaas heb ik de begeleiding in het ziekenhuis als erg beperkt ervaren en vooral gericht op waarden die gemeten kunnen worden en zo goed als niet gericht op wat je voelt. Daarom vind ik dat de aanwezigheid van Veerle ook de veiligheid van mijn bevalling, ook al was het geen klassieke bevalling, maar een keizersnede, verhoogd heeft.


We hebben ons echt gesteund gevoeld in de periode voor de bevalling, tijdens mijn bevalling en achteraf. We hebben voor een doula gekozen voor een zo een aangenaam mogelijke bevalling. Achteraf gezien heeft Veerle veel meer voor ons betekend. Een bevalling overkomt je een beetje en loopt vaak anders dan gedacht. Veel ontgaat je als je bevalt. Door er achteraf nog eens over te kunnen praten, kan je de losse stukken in je geheugen weer tot een geheel brengen. Een tastbaar bevallingsverhaal met foto's zorgt ervoor dat je deze unieke moment vastgelegd hebt.
 


' Whenever and wherever you intend to give birth, your experience will impact your emotions, your mind , your body and your spirit for the rest of your life'


Ina May Gaskin