Mama en papa van tweeling Elise en Feey vertellen
Geboorteverhaal - doula - tweeling - ziekenhuisbevalling - keizersnede

Mama en papa van tweeling Elise en Feey vertellen


Toen ik naar de borstvoedingscursus kwam, had ik al van een doula gehoord, maar naar mijn idee was dat niks voor ons, maar voor mensen die alles wat alternatiever zagen.


Aangezien Veerle naast borstvoedingsconsulente ook doula is en daar af en toe iets over vertelde, over wat het doel was en hoe ze probeerde dat doel te bereiken, spraken ik en mijn partner oer nog af en toe over. Vooral dan over het feit of wij zo iemand konden ‘gebruiken’ en erbij wilden tijdens onze bevalling.


Mijn idee over bevallen was dat het vooral alleen maar een pijnlijk en langdurend moment was, wat dus eigenlijk niet zo positief was. Enkel het resultaat van een bevalling is positief. Na veel praten en nadenken, kwamen we tot het besluit dat we de bevalling toch positief en elke moment bewust wilden beleven. Aangezien we hier toch onzeker over waren over hoe we zoiets konden bereiken, hebben we besloten om met een doula te bevallen.


Na een intake gesprek met Veerle over wat onze wensen waren, wat zij te bieden had om ons te begeleiden, kregen we er plots ‘zin’ in om te bevallen, zowel ik als mijn partner: we zagen het moment van bevallen helemaal zitten!


En toen was het zo ver… de vliezen waren gebroken, dus Veerle werd gecontacteerd, ze stelde direct wat vragen om een idee te hebben over de situatie er voor stond en raadde ons aan om rustig naar het ziekenhuis te gaan. Toen de weeën sterker werden tegen middernacht, hebben we haar gevraagd om bij ons te komen in het ziekenhuis, wat ze dan ook direct deed.


Toen ze aankwam met haar koffertje dacht ik: “Ze blijft ook logeren”, maar dat bleek dan haar ‘trukendoos’ te zijn. Ze had niet veel nodig om een idee te krijgen over hoe we ervoor stonden en toen de weeën pijnlijker werden, hielp ze mijn partner hoe hij mijn pijn een beetje kon verlichten. Zelf probeerde ze ook dingen uit: soms hielp het, soms maar even en sommige zaken gaven me meer last dan verlossing, dus gingen terug de doos in…


Ze bleef ons beiden bijstaan, gans de nacht en dag door. Achteraf hoorde ik dat zij en mijn partner elkaar afwisselden, af en toe even heel kort hun oogjes dicht deden… hier heb ik niks van gemerkt, want ik werd steeds door iemand geholpen.


Ook toen bleek dat de kindjes toch met keizersnede geboren moesten worden, hebben we veel steun gehad aan Veerle. Toen de kindjes naar neonatologie moesten, ging mijn partner met hen mee en Veerle bleef bij mij in de operatiezaal, wat voor mij op dat moment een hele steun was…


Het feit dat Veerle er bij was, heb ik als aangenaam en heel helpend ervaren…


Mama ElsAls partner heb ik er ook veel steun aan gehad om Veerle bij ons te hebben. Waarschijnlijk zou ik op bepaalde momenten radeloos geweest zijn of misschien had ik de moed wel opgegeven. Met wat ik nu weet, zou ik niet anders gewild hebben.


Voor de mensen die van plan zijn om op een natuurlijk manier te bevallen, is dit een echte aanrader. Je maakt alles bewuster mee en je kan elkaar altijd steunen, en achteraf gezien is dit fantastisch geweest, een moment om nooit te vergeten.


Papa Sebastien

' Whenever and wherever you intend to give birth, your experience will impact your emotions, your mind , your body and your spirit for the rest of your life'


Ina May Gaskin