Wat is Hypnobirthing®

Nieuw leven begint met vertrouwen

- ondersteuning  tijdens de zwangerschap, geboorte en babytijd -

HypnoBirthing® & Doula

HypnoBirthing & Doula Veerle Peeters Nieuw leven begint met vertrouwen

Wat is HypnoBirthing®?


Een 'zweverige' cursus ?


Absoluut niet!


HypnoBirthing® is een ontspannen en stress-vrije methode die gebaseerd is op het feit dat alle baby’s op een zachte, kalme en liefdevolle manier geboren zouden moeten worden.


De nadruk ligt op zwangerschap en geboorte, maar ook op prenataal ouderschap en het bewustzijn van de ongeboren baby. Het is een simpel en eenvoudig programma dat zorgvuldig is doordacht door de jaren heen om moeders te helpen herinneren aan de eenvoud van geboorte.


Zoals de meeste barende vrouwen geen interventies/procedures nodig hebben om hun baby veilig en gezond op de wereld te zetten, zo hebben ze ook geen moeilijke oefeningen nodig om zichzelf voor te bereiden op een kalme, vredige en comfortabele geboorte. Jouw lichaam en de baby weten precies wat te doen. HypnoBirthing® leert zwangeren te vertrouwen op de natuurlijke manier van baren, te ontspannen en hun lichaam te laten doen waar ze voor bedoeld is. Door een aantal belangrijke technieken te oefenen worden gedachten geprogrammeerd (zelfhypnose) en wordt het lichaam voorbereid op een gemakkelijke geboorte. Wanneer het aankomt op programmering en conditionering is teveel afwisseling niet altijd goed. Herhaling geeft het beste resultaat.


HypnoBirthing® is niet alleen een techniek maar ook een filosofie. Deze filosofie is mede gebaseerd op het boek  'Childbirth without fear' van Dr Grantly Dick Read. HypnoBirthing® leert je dat, als angst en spanning en medische complicaties geen deel uitmaken van het geboorteproces, ondraaglijke pijn geen onderdeel hoeft te zijn van de geboorte. Hypnose bij de bevalling gaat niet over pijnloos bevallen, maar over hoe je kijkt naar pijn: zie je het als 'kracht' of 'sensatie' dan zal alles wat er in je lichaam gebeurt, ook anders aanvoelen.


' When you change the way you view birth,

the way you birth wil change'


Marie Mongan

De positieve effecten van HypnoBirthing®


  • Hypnobirthing® doorbreekt het Angst-Spanning-Pijn syndroom voor, tijdens en na de geboorte
  • De kans op medische ingrepen verkleint
  • Minder kans op uitputting door goeie ademhalingstechnieken. Moeder blijft fris en energiek tewijl ze haar kind ter wereld brengt.
  • De verdunnings-en openingsfase wordt korter en laat de moeder haar natuurlijke impulsen van haar lichaam volgen. Het kindje wordt naar beneden geademd ipv langdurig en uitputtend te moeten persen. Het vermindert de kans op beschadiging van de bekkenbodem
  • Er is een betere binding tussen moeder, baby en geboortepartner voor, tijdens en na de prachtige ervaring van de geboorte
  • De geboortepartner is een deel van de geboorte en is niet alleen een toeschouwer
  • De speciale ademhaling elimineert vrijwel volledig postnatale ongemakken en 'baby blues'
  • Baby’s passen zich gemakkelijker aan en zijn gelukkiger wat zich uit in beter slapen en eten
  • Minder kans op hyperventilatie door ademhalingstechnieken
  • Geboorte wordt als veilig, vredig en mooi ervaren zoals de natuur het bedoeld heeft


Copyright Veerle Peeters ©2020 All Rights Reserved - Privacy Policy

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Accepteren