Mijn motto 'Moet just niks' pas ik graag voor mezelf ook toe.
Ik neem voorlopig de beslissing om mijn focus op begeleiding bij thuisgeboortes te leggen.
Wie in Noord-Limburg woont en thuis wil bevallen, heeft het moeilijk om een geboorteteam te vinden
dat hen daarin wil en kan ondersteunen.
Samen met vroedvrouw Lies van BevalWijzer ga ik mee helpen om thuisbevallen weer mogelijk te maken.
Lopende begeleidingen in het ziekenhuis gaan gewoon verder.
Plan je een thuisgeboorte die door omstandigheden naar het ziekenhuis verplaatst, uiteraard ga ik dan gewoon mee.
Ben ik ooit eerder je doula geweest, of denk je toch echt dat je mij erbij wil bij een ziekenhuisgeboorte,
neem dan zeker contact op. Dan kijken we samen wat mogelijk is.
Je bent zwanger...
Je kijkt uit naar de bevalling, maar bent toch wat angstig voor de overweldigende ervaring die je te wachten staat...
Je maakte eerder een traumatische bevalling mee...
Je zit met een hoop vragen, zorgen en misschien zelfs angsten over wat komen gaat...
Jij en je partner willen hulp bij bevalling...
Jij en je partner willen hulp bij opstellen van een geboorteplan ...
Je staat er misschien helemaal alleen voor...
Een doula kan voor jou de oplossing zijn!
De term 'doula' komt uit het Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. Een doula is speciaal opgeleid om jou en je partner, als aanvulling op de medische zorg, praktisch en emotioneel te begeleiden en te ondersteunen.
Vaak wordt een doula ook omschreven als een zwangerschapscoach of bevallingscoach.
In een terugblik op de geschiedenis blijkt dat een vrouw in arbeid veelal omringd werd door gezelschap. Vroeger, wanneer arbeid en geboorte nog thuis plaats vonden, werd het hele gebeuren begeleid door een vroedvrouw en andere ervaren vrouwen, de voorlopers van de doula. Vanaf het moment dat arbeid en geboorte plaatsvond in een ziekenhuisomgeving werden deze ervaren vrouwen/doula's in een hoekje geschoven en vergeten. De vrouw in arbeid werd alleen nog maar gesteund door haar partner. De persoonlijke warmte en individuele continu begeleiding werd steeds meer verdrongen en was eerder uitzondering dan regel. Aanstaande moeders hadden echter wel het gevoel iemand nodig te hebben om hen te begeleiden tijdens de arbeid en geboorte. Wanneer familieleden of vrienden zich niet aangesproken voelden, ging men op zoek naar een 'doula'.
De meeste partners zijn tegenwoordig meestal wel bij de geboorte aanwezig en de ouders ‘bevallen samen’, maar de individuele en warme ondersteuning die vroeger zo normaal was, krijgt de moeder vaak niet meer. Als een vrouw ervoor kiest om thuis te bevallen, zijn zij en haar partner doorgaans wel verzekerd van de persoonlijke aandacht van de vroedvrouw.
Tijdens de zwangerschap fantaseren veel ouders over hoe de geboorte zal verlopen. Ze hebben bepaalde wensen, maar ook de nodige angsten en zorgen. Aan de ene kant willen ze het graag alleen doen, met hun partner als steun en toeverlaat, zonder gedoe en medische ingrepen om daarna in alle rust genieten van hun baby. Aan de andere kant maken ze zich zorgen over omgaan met pijn, het verlies aan controle als het niet volgens het boekje gaat, mogelijke problemen met de baby of speciale omstandigheden.
De doula helpt je om je angsten aan de kant te zetten en om je zorgen bespreekbaar te maken
De doula helpt om je te informeren over al je opties en rechten bij de geboorte
De doula helpt om je zelfvertrouwen te vergroten zodat je voor jezelf en je baby kan opkomen,
De doula helpt om je wensen op papier te zetten, een geboorteplan te schrijven
De doula helpt om je optimaal voor te bereiden op wat je mag verwachten bij de geboorte van je baby.
Omwille van de enorme impact die een geboorte kan hebben op een moeder en haar partner, is continu emotionele steun en hulp tijdens de geboorte nodig. Hier kan de doula een steentje in bijdragen.
Uiteraard hebben beide partners veel steun van elkaar. Maar door de emotionele band die een paar heeft, is het voor de partner dikwijls moeilijk om constant objectief en rustig te blijven. De angst en pijn die je bij de moeder kan zien, is voor een partner soms moeilijk te plaatsen en vaak is de enige vraag die dan opkomt: ‘Komt alles wel goed?’
Een vrouw die zich zorgen maakt om haar geliefde, zal zich anders gaan gedragen en zich minder snel overgeven aan de golvingen in haar lichaam. De aanwezigheid van de doula werkt niet alleen geruststellend voor de moeder maar dus ook voor haar partner. De partner krijgt door de aanwezigheid van een doula de kans om mee te doen met de geboorte op een manier dat het prettig aanvoelt. Zo kan iedereen genieten van het wonder van de geboorte van zijn/haar kind.
Kiezen voor een doula, is kiezen voor iemand die je tijdens de zwangerschap leert kennen, een vertouwensband mee opbouwt en het geeft je de zekerheid dat tijdens de geboorte je de steun krijgt van iemand die
Meerdere wetenschappelijke studies bewijzen dat continu ondersteuning tijdens de geboorte een wereld van verschil kan maken.
Vrouwen die zich laten omringen door een doula ervaren verschillende positieve effecten, niet alleen voor de moeder zelf maar ook voor haar kind:
Bovendien is het effect het grootst wanneer de doula geen onderdeel is van het sociale netwerk van de moeder en geen deel uitmaakt van het medische team.
Copyright Veerle Peeters ©2024 All Rights Reserved - Privacy Policy