HypnoBirthing®


HypnoBirthing® De Mongan Methode


De HypnoBirthing® filosofie is erop gebaseerd dat een gezonde vrouw die een gezond kind verwacht en gezond zwanger is in staat moet zijn om een prettige, zachte geboorte te hebben wanneer zij zich goed voorbereidt.

HypnoBirthing® is dé zwangerschapscursus voor een optimale voorbereiding!

Momenteel ook de online zwangerschapscursus in het aanbod!

HypnoBirthing® helpt je om vertrouwen in de bevalling te krijgen!

Erkende docent HypnoBirthing® International The Mongan Methode - regio Limburg en Antwerpen, Vlaanderen, België - Veerle Peeters

Wat is HypnoBirthing®?


HypnoBirthing® is een ontspannen en stress-vrije methode die gebaseerd is op het feit dat alle baby’s op een zachte, kalme en liefdevolle manier geboren zouden moeten worden. Vertrouwenin de bevalling is hierbij cruciaal.


Bij hypnobirthing ligt de nadruk ligt op zwangerschap en geboorte, maar ook op prenataal ouderschap en het bewustzijn van de ongeboren baby. Het is een simpel en eenvoudig programma dat zorgvuldig is doordacht door de jaren heen om moeders te helpen herinneren aan de eenvoud van geboorte. Hypnobirthing helpt je om vertrouwen in de bevalling te krijgen. De verschillende technieken zijn dus zeker een hulp bij bevalling.


Zoals de meeste barende vrouwen geen interventies/procedures nodig hebben om hun baby veilig en gezond op de wereld te zetten, zo hebben ze ook geen moeilijke oefeningen nodig om zichzelf voor te bereiden op een kalme, vredige en comfortabele geboorte. Jouw lichaam en de baby weten precies wat te doen. Hypnobirthing leert zwangeren te vertrouwen op de natuurlijke manier van baren, te ontspannen en hun lichaam te laten doen waar ze voor bedoeld is, het vertrouwen in de bevalling vergroten dus. Door een aantal belangrijke technieken te oefenen worden gedachten geprogrammeerd (zelfhypnose) en wordt het lichaam voorbereid op een gemakkelijke geboorte. Wanneer het aankomt op programmering en conditionering is teveel afwisseling niet altijd goed. Herhaling geeft het beste resultaat.


Hypnobirthing is niet alleen een techniek maar ook een filosofie. De hypnobirthing filosofie is mede gebaseerd op het boek  'Childbirth without fear' van Dr Grantly Dick Read. Hypnobirthing leert je dat, als angst en spanning en medische complicaties geen deel uitmaken van het geboorteproces. Hypnose bij de bevalling gaat niet over pijnloos bevallen, maar over hoe je kijkt naar pijn: zie je het als 'kracht' of 'sensatie' dan zal alles wat er in je lichaam gebeurt, ook anders aanvoelen. Want je zal van alles voelen, daar moet je niet aan twijfelen. Op die manier krijg je meer vertrouwen in de bevalling. Een live of online zwangerschapschapcursus samen met je partner kan in de voorbereiding een wereld van verschil maken.


' When you change the way you view birth,

the way you birth wil change'


Marie Mongan

De positieve effecten van HypnoBirthing®

Hoe vertrouwen in de bevalling wordt hersteld


 • Hypnobirthing doorbreekt het Angst-Spanning-Pijn syndroom voor, tijdens en na de geboorte. Je krijgt meer vertrouwen in de bevalling
 • Hypnobirthing technieken  verkleinen de kans op medische ingrepen
 • Minder kans op uitputting door goeie  hypnobirthing ademhalingstechnieken. Moeder blijft fris en energiek tewijl ze haar kind ter wereld brengt
 • De verdunnings-en openingsfase wordt korter en laat de moeder haar natuurlijke impulsen van haar lichaam volgen. Je ademhaling ondersteunt de persfase ipv langdurig en uitputtend te moeten persen. Het vermindert de kans op beschadiging van de bekkenbodem
 • Er is een betere binding tussen moeder, baby en geboortepartner voor, tijdens en na de prachtige ervaring van de geboorte
 • Hypnobirthing ziet de geboortepartner als een deel van de geboorte en niet als een toeschouwer
 • De speciale hypnobirthing ademhalingen elimineert vrijwel volledig postnatale ongemakken en 'baby blues'
 • Hypnobirthing baby’s passen zich gemakkelijker aan en zijn gelukkiger wat zich uit in beter slapen en eten
 • Minder kans op hyperventilatie door hypnobirthing ademhalingstechnieken
 • Een hypnobirthing geboorte wordt als veilig, vredig en mooi ervaren zoals de natuur het bedoeld heeft


Al deze effecten worden uitgebreid besproken tijdens de live of online zwangerschapscursus die ik aanbied!


HypnoBirthing® logica

De zojuist genoemde voordelen van hypnobirthing hebben zich inmiddels al vele jaren bewezen waar te zijn. Het HypnoBirthing Instituut heeft dan ook de volgende overtuigingen opgenomen in zijn filosofie over baren:


 • De geboorte is een natuurlijke, normale en gezonde menselijke ervaring. Het lichaam van de vrouw is geschapen om zwanger te worden, een kind te dragen en te baren. Omdat er niets ontbreekt of mankeert aan haar lichaam, moet het kunnen doen waarvoor het gemaakt is. Iedere geboorte dient te worden ondersteund op een zorgzame manier.
 • Als er zich geen speciale omstandigheden voordoen, moeten gezinnen die kiezen voor een natuurlijke geboorte zonder medische ingrepen, ondersteund worden in hun beslissing. Ze zouden met steun en voorlichting aangemoedigd moeten worden om de geboorte te zien als een positieve, natuurlijke en zelfs vreugdevolle ervaring.
 • Gezonde aanstaande ouders die zich voorbereiden op de geboorte, moeten gevrijwaard blijven van bangmakerij en intimiderende discussies over afwijkingen en gevaren als daar geen enkele medische noodzaak voor is.
 • Vrouwen, hun partners en hun baby’s moeten beschouwd worden als de hoofdrolspelers in deze zeer belangrijke ervaring. Ze hebben er recht op dat er naar hen geluisterd wordt en dat ze erkend worden als een wezenlijk onderdeel van het geboorteteam.
 • Een normale, ongecompliceerde geboorte moet zich kunnen ontwikkelen in haar eigen tempo, zonder daarbij gehinderd te worden.
 • Wanneer de omstandigheden het toelaten, moet de ene of de andere ouder desgewenst de baby kunnen ‘ontvangen’.
 • Zwangere koppels moeten worden aangemoedigd vragen te stellen en hun wensen of zorgen kenbaar te maken. Ze hebben recht op zorgverleners die met hun antwoorden het vertrouwen en zelfvertrouwen van ouders vergroten. Dreigementen, sarcasme of intimidatie horen niet thuis in een goede relatie tussen ouders en zorgverleners
 • Het is bewezen dat ongeboren en pasgeboren baby’s bewuste, sensitieve en gevoelige mensjes zijn die nauw betrokken zijn bij zwangerschap en geboorte. Zorgverleners zouden hun best moeten doen om aan hun behoefte aan veiligheid en comfort tegemoet te komen en het belang van de ouder-kindrelatie te respecteren. De zorg tijdens het geboorteproces moet uitsluitend gebaseerd zijn op het welzijn en de behoeftes van moeder en baby en niet op tijdsdruk of persoonlijke behoeftes van zorgverleners of de organisatie van het ziekenhuis. 
 • Routines, ongefundeerde procedures, testen en medicatie zouden tijdens de zwangerschap en het geboorteproces van gezonde moeders vermeden moeten worden, behalve als er een aangetoonde medische noodzaak is
 • Zwangere gezinnen moeten erop kunnen vertrouwen dat de informatie van zorgverleners over medicatie of ander ingrijpen op waarheid berust, en dat deze pas verteld wordt nadat de prognose van de vrouw zorgvuldig bekeken is en de voor- en nadelen zorgvuldig zijn afgewogen. De zorgverlener moet erop kunnen vertrouwen dat haar/zijn advies zal worden opgevolgd indien er zich speciale omstandigheden voordoen.
 • Vrouwenlichamen en in het bijzonder hun vagina’s zijn heilig; zwanger of niet zwanger. Routineonderzoek, onnodig gepor en aanraking moeten vermeden worden als er geen medische noodzaak is.
 • Families die bij de geboorte als hoofdrolspelers worden beschouwd en die de gelegenheid krijgen een goede vertrouwensband op te bouwen met hun zorgverlener, zullen zeer waarschijnlijk niet kwaad of bedrogen op de geboorte terugkijken.

Is HypnoBirthing® dé zwangerschapscursus voor mij en mijn partner?

Ben je bang voor bevallen?

Wil je net in vertrouwen bevallen?

Wat kost een cursus? 

Waar kan ik en cursus HypnoBirthing® volgen?

Kan ik een online zwangerschapscursus  HypnoBirthing® volgen?

Ik ben vroedvrouw, doula, 

gynaecoloog en wil weten hoe ik ouders die HypnoBirthing® gevolgd hebben, beter kan ondersteunen